TAIEX – Nanotehnologija, Mostar
February 28, 2018
TAIEX – Medicinska fizika, Tuzla
February 28, 2018

TAIEX – Genetika, Sarajevo

TAIEX događaj 27749 - BA - TAIEX 

Regionalna radionica, Biomedicinski inžinjering:
Genetika, 22. i 23. oktobar 2018, Sarajevo

Izvještaj sa održane radionice

U Sarajevu je 22.10.2018. i 23.10.2018. godine održana dvodnevna radinica na temu Genetike. Radionica je održana u sklopu serije radionica biomedicinskog inžinjeringa kojeg sprovode Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine na prijedlog Društva za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH), a pod pokroviteljstvom programa Evropske komisije i  njenog instrumenta za tehničku podršku i razmjenu informacija TAIEX .

Radionica na temu Genetike je četvrta oblast od ukupno šest koje će se održavati u različitim gradovima Bosne i Hercegovine u toku 2018. godine.

Radionica je okupila oko 100 istraživača, naučnika, doktora, inženjera i perspektivnih studenata iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije. Oni su zajedno sa najpoznatijim evropskim predavačima koji su pozvani kreirali platformu za raspravu o najnovijim istraživanjima, inovativnim rješenjima i novim izazovima u ovoj oblasti, a sve sa ciljem poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite i života u cjelini. Od pozvanih evropskih predavača bili su: Dr Wendy Craig (Group Leader – Biosafety, International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB), Italy), Prof. Jerka Dumić (Full Professor, University of Zagreb Faculty of Pharmacy and Biochemistry, Croatia), Prof. Damir Marianović (Scientific researcher 
Institute for the Anthropological Researches, Zagreb, Croatia
International Burch University, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina), Dr Filipe Pereira (Assistant Professor Lund University, Department of Molecular Medicine and Gene Therapy, Sweden), Prof. Dragan Primorac (Professor St. Catherine Hospital, Croatia; Universities of Split, Osijek and Rijeka, Croatia), Dr Nataša Skoko (Head of Biotechnology Development Unit, International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB), Italy), Dr Domenica Taruscio (Director of Research and Director of the National Centre for Rare Diseases
Istituto Superiore di Sanità, Rome, Italy), Prof. Tomasz Jan Twardowski (Professor, Head of Department of Protein Biosynthesis, Poznan Institute of Bioorganic Chemistry, Polish Academy of Sciences, Poland), Prof. Borut Štrukelj (Head of Group for Pharmaceutical Biotechnology, University of Ljubljana, Faculty of Pharmacy, Slovenia). Svi zainteresovani mogu pronaći dodatne informacije o ovoj radionici, kao i o svim budućim radionicama u sklopu regionalne škole biomedicinskog inžinjeringa na zvaničnoj web stranici Društva za medicinski i biološki inžinjering u BiH – https://dmbiubih.orgPoziv za održavanje radionice
Europska komisija u suradnji sa Ministarstvom civilnih poslovna Bosne i Hercegovine i Društvom za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH) organizuje po prvi put u BiH regionalnu radionicu u oblasti biomedicinskog inžinjeringa: TAIEX događaj 27749 - BA – TAIEX Regionalna radionica, Biomedicinski inžinjering: Genetika koja će se održati 22. i 23. oktobra 2018. godine u Sarajevu.

Registracije za učešće su otvorene do 10.04.2018. godine. Mole se svi zainteresovani da se jave na dmbiubih@gmail.com kako bi dobili pristup aplikacijskom obrascu i finalizirali prijavu za radionicu. Prijave učešća nakon naznačenog datuma neće biti moguće.

Napomena za učesnike radionice: U sklopu odobrenog projekta, po TAIEX pravilima, za sve učesnike putni troškovi i troškovi smještaja bit će refundirani po slijedećem principu: 
  • Učesnici koji žive više od 100 km od mjesta održavanja imaju pravo na smještaj za noć prije početka radionice i naredne noći ako događaj traje više od jednog dana.
  • Za radionice koje traju više od jednog dana, svi učesnici (osim onih koji žive u gradu gdje se održava radionica) mogu dobiti smještaj na jednu noć (pvri dan radionice), ako to zatraže.
  • Učesnici koji žive više od 400 km od mjesta održavanja imaju pravo na putovanje avionom, koje će organizirati davatelj usluga. Ukoliko ne žele putovati avionom, putni troškovi mogu se nadoknaditi kao paušalni iznos na temelju najučinkovitijih putničkih rasporeda, na zahtjev organizatora i po prethodnom dogovoru sa Europskom komisijom. U tom slučaju davatelj usluga će platiti paušal za pokriće jednog povratnog puta učesniku prije događaja, na temelju jednosmjerne udaljenosti između mjesta prebivališta i mjesta događaja.
Informacije o smještaju bit će dostavljene nesposredno prije događaja putem e-mail adresa koje su navedene prilikom registracije. Za sve dodatne informacije obratite se na dmbiubih@gmail.com.   S poštovanjem, DMBIUBIH Team  
Agenda radionice
Agendu TAIEX Regionalne radionice, Biomedicinski inžinjering: Genetika koja će se održati 22.10.2018. i 23.10.2018. u Sarajevu možete preuzeti ovdje: