Društvo za Medicinski i Biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH)

Svaki napredak odvija se izvan zone udobnosti. Nemojte čekati promjenu. Budite promjena.

Naša vizija

Da budemo nacionalno društvo i profesionalna kuća za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini.


Naša misija

Da uvedemo, promovišemo i unaprijedimo teoriju i praksu inžinjerskih nauka i tehnologije u medicini i biologiji, služeći kao forum za razmjenu informacija između zdravstvenih radnika, naučnika i javnosti.

O nama

Društvo za Medicinski i Biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH) je neprofitabilna organizacija, profesionalno društvo za medicinski i biološki inžinjering. Osnovano u martu 2014. od strane male grupe entuziastičnih inžinjera i doktora, društvo sada ima više od 80 aktivnih članova čiji se broj konstantno povećava.

Članovi društva su profesori sa univerziteta, doktori, inžinjeri i tehničari u polju medicine i inžinjeringa, kao i studenti, mladi ljudi zainteresovani za ovo polje.

DMBIUBIH služi kao vodeće društvo i profesionalna kuća za biomedicinski inžinjering i bioinžinjering u Bosni i Hercegovini. Naše liderstvo u upućivanju i razvoju ovog polja u našoj zemlji, pubikacije, naučni sastanci, i raznolikosti inicijative, kao i naš komitet za etičnost, i umrežavanje koriste našoj misiji za promovisanje i povećanje znanja i edukacije u biomedicinskom inžinjeringu i bioinžinjeringu u Bosni i Hercegovini, balkanskom regionu, i njegovom korištenju za ljudsko zdravlje i dobrobit.

Članovi društva aktivno učestvuju u velikom broju naučnih događaja i konferencija.

Od 2015. DMBIUBIH postaje član Internacionalne Federacije za Medicinski i Biološki Inžinjering (IFMBE).


Projekti u toku

Kroz 2018. godinu po prvi put u BiH organizovati regionalna škola biomedicinskog inžinjeringa. Svaka 2 mjeseca, počevši od januara 2018., drugi grad (Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Mostar, Brčko, Bihać) će biti regionalni domaćin za neku od tema koje će se izučavati (biomedicinski signali, medicinska fizika, nanotehnologija, biosenzori, genetika, obnovljivi izvori energije). Pripreme za realizaciju projekta su u toku. Nosilac projekta je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Prednost u učešću imaju članovi Drustvo za medicinski i bioloski inzinjering u Bosni i Hercegovini.

Ne propustite biti dio regionalne skole biomedicinskog inzinjeringa.

Pregled aktivnosti 2014 - 2018.

Pregled aktivnost 2014 - 2018. preuzmite ovdje.