Kontaktirajte nas za korištenje eLab softvera+387 33 56 95 40

Članovi društva učestvovali na Šestoj evropskoj konfereneciji Internacionalne Federacije za medicinski i biološki inžinjering
Šesta evropska konferencija Internacionalne Federacije za medicinski i biološki inžinjering MBEC 2014 (više na http://www.mbec2014-ifmbe.org/) održana je u Dubrovniku (Republika Hrvatska) u periodu od 07. do 11. septembra 2014 godine. Mjesto održavanja konferencije bilo je hotel Dubrovnik Palace.

MBEC 2014 predstavlja nastavak dobro poznatog niza evropskih konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu, te je i sada bila razlogom okupljanja velikog broja naučnika i stručnjaka iz Evrope i Svijeta. Glavna tema konferencije bila je  “Smjer ka novim horizontima u biomedicinskom inžinjeringu”.

Predstavnici Društva za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini, na čelu sa Izvršnim direktorom Almirom Badnjevićem, i predsjednicom Skupštine Društva profesoricom Dušankom Bošković, uzeli su učešće na konferenciji sa svoja tri stručna/naučna rada. Naročito zapaženo učešće imao je Almir Badnjević koji je održao planarno predavanje pod nazivom “Towards new medical device regulation in Bosnia and Herzegovina”, kao i u sesiji o  kardiovaskularnom, respiratornom i endokrinom sistemskom inžinjeringu gdje je bio voditelj sesije. Rad  pod nazivom “Diagnosis of Epilepsy from EEG Signals using Global Power Spectrum“, čiji su autori S. Avdaković. I. Omerhodžić, A. Badnjević, D. Bošković, izlagala je profesorica Dušanka Bošković, dok je treći rad članova našeg društva nosio naziv “Classification of asthma utilizing integrated software suite”, kojeg je izlagao Almir Badnjević.

Pored toga, naši predstavnici su imali priliku da se druže i razmjenu iskustva sa najpoznatijim i najuvaženijim svjetskim stručnjacima iz ovog područja.

S obzirom da je Društvo za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini podnijelo aplikaciju za članstvo u IFMBE zajednicu, naši predstavnici su imali priliku i da učestvuju i na prvom sastanku IFMBE Regionalnom sastanku Vijeća Društava.

Učešće članova društva na ovoj prestižnoj konferenciji predstavlja dodatnu potvrdu da članovi Društva za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini pripadaju samom vrhu evropskih stučnjaka i otvara nove mogućnosti za budući razvoj medicinskog i biološkog inžinjeringa u Bosni i Hercegovini.